Geniet van de traditionele sauna-ervaring met een houtkachel

De voordelen van een houtkachel in de sauna

Een hout gestookte kachel geeft natuurlijke warmte af en deze hoge stralingswarmte voelt prettig aan. Ook het kijken en luisteren naar het knapperende vuur geeft ontspanning. Omdat er geen stroom nodig is, maak je hier geen kosten voor. Bovendien hoef je geen dure en speciale voorzieningen aan te leggen in de tuin als je de sauna verwarmt met hout. Daarnaast is het gebruik van een houtkachel ideaal voor grotere sauna’s. En zelfs als het vuur gedoofd is, blijft de warmte van de saunastenen nog lang op temperatuur. Traditioneel en langdurig relaxen dus!

Hoe gebruik je een hout gestookte kachel?

Je steekt de kachel aan met één of twee aansteekblokjes en enkele stukjes hout. Vervolgens voeg je geleidelijk meer hout toe en zal de sauna binnen 30 tot 40 minuten op temperatuur zijn. Om de temperatuur constant te houden, kun je het hout tijdens een saunasessie aan blijven vullen. Diverse ventilatiegaten zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof aangevoerd wordt en het vuur blijft branden. Voor het kiezen van het type hout geldt: hoe zwaarder, hoe beter. Hardhout zoals eik, es, of esdoorn branden langer en warmer dan dennenhout. Het is verder belangrijk dat je luchtverversing hebt in de sauna, het liefste verse lucht van buiten. Een veilig rookkanaal is essentieel voor de afvoer van rookgassen en om brandgevaar te voorkomen. Het kan daarnaast ook heel decoratief zijn. Verder moet de vloer rond de kachel voor minstens 30 centimeter bedekt zijn, bijvoorbeeld met roestvrijstaal.

Houtkachel van Saunakoning

Saunakoning is exclusief partner van het A-merk onder de saunakachels, namelijk het Finse Harvia. De producten van dit merk worden gekenmerkt door kwaliteit, betrouwbaarheid en degelijkheid. In onze collectie hebben wij de houtkachel Harvia M3, die geschikt is voor kleinere op hout gestookte sauna’s. De glazen deur van deze kachel zorgt voor een sauna gevuld met een warme gloed van het vuur. Bovendien is deze houtkachel geoptimaliseerd voor een efficiënte luchtcirculatie en een gelijkmatige verdeling van de warmte.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom