Hoe lang gaan saunastenen mee?

Hoe lang gaan saunastenen mee?

Saunastenen zijn super belangrijk om genoeg van te hebben. Waarom? Nou, zonder saunastenen wordt je sauna niet optimaal verwarmd. De warmte die de saunakachel afgeeft, wordt namelijk vastgehouden in de stenen. En je wilt natuurlijk wel een lekkere hete sauna om in te ontspannen. Heb je er weleens over nagedacht hoelang saunastenen meegaan? In deze blog lees je er meer over!

Saunastenen in vele soorten

Saunastenen van kwaliteit geven geen geur af bij het opwarmen. Ze kunnen de warmte heel goed vasthouden om een ideaal saunaklimaat te garanderen. In een sauna kun je verschillende maten stenen gebruiken. Voor elektrische saunakachels zijn kleine stenen van 5 tot 10 centimeter handig. Voor houtgestookte saunakachels kun je beter grotere stenen van 10 tot 15 centimeter kiezen. De kleur en vorm van de stenen kun je mooi aan laten sluiten bij het interieur van de cabine. Het is wel belangrijk dat er tussen de stenen lucht kan passeren. Bovenop kun je bijvoorbeeld gaan voor ruwe, afgeronde en bijna bolvormige stenen. De grote stenen plaats je het beste onderaan, terwijl de platte stenen rechtop worden geplaatst.

Wanneer moet je saunastenen vervangen?

Dit hangt helemaal af van de frequentie waarmee je gebruikmaakt van de sauna. Doe je dit 1 tot twee keer per week, dan is het goed om de stenen één keer per jaar te vervangen. Een handige tip om te weten of de stenen aan vervanging toe zijn: neem er twee en sla ze tegen elkaar. Barsten ze? Dan moet je zeker nieuwe kopen. Het is belangrijk om de stenen op tijd te vervangen, want anders blijft er veel gruis in de kachel achter. Daardoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer zo vlot. Bovendien nemen de stenen in de loop der tijd minder warmte op. De kans bestaat dat het water daardoor niet verdampt, maar langs de stenen naar beneden druipt. Als dit water vervolgens de warmte elementen van de kachel bereikt, kan dit schade veroorzaken. Op tijd de saunastenen vervangen dus!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom