Moet een thuis sauna altijd aan staan?

Moet een thuis sauna altijd aan staan?

Je hebt een thuis sauna of staat op het punt om er eentje aan te schaffen om de winter behaaglijk door te komen. Nu vraag je je terecht af hoe het dan precies zit met stroomverbruik van de sauna en of deze altijd aan moet staan. In deze blog geeft Saunakoning antwoord op deze vragen. Lees dus snel verder.

Even opwarmen

Het geruststellende nieuws is dat een sauna niet altijd aan hoeft te staan. Vaak is het zo dat thuis sauna’s ook lekker snel op temperatuur zijn, omdat ze niet zo groot zijn. Wanneer je weet dat je even lekker wilt relaxen in je sauna, zet je hem van te voren even aan. Hoe lang je de sauna moet opwarmen, hangt weer af van het type sauna dat je hebt.

Opwarmtijd infrarood sauna

Een infrarood cabine bereikt een maximale temperatuur van 60 graden Celsius. Natuurlijk hoef je de infrarood sauna niet tot 60 graden Celsius op te warmen. Het meest gangbare is een temperatuur tussen de 45 en 60 graden Celsius, afhankelijk wat de persoonlijke voorkeur heeft. Je steekt het netsnoer van de infrarood cabine in het stopcontact en laat de sauna 10 tot 20 minuten opwarmen. Na 10 minuten heeft de cabine al een aangename temperatuur bereikt van 30 graden en hiermee kun je al spier- en gewrichtspijn verlichten of de schouders na een lange dag op kantoor losmaken en tot rust laten komen. Wil je de temperatuur hoger hebben omdat je lekker wilt detoxen, dan is een opwarmtijd van rond de 20 minuten gangbaar. Na deze tijd heeft jouw thuis infrarood cabine al een temperatuur bereikt tussen de 35 en 40 graden. Als we het zo bekijken hoeft een infrarood cabine maar een uurtje aan te staan om ervan te kunnen genieten en daarna kun je hem gewoon weer uitzetten tot aan het volgende relax moment!

Opwarmtijd Finse sauna

Een Finse sauna is de traditionele sauna en hier kan de temperatuur een stuk hoger oplopen, tot 90 graden Celsius. Ook voor deze sauna geldt, hij hoeft niet altijd aan te staan. De opwarmtijd van de Finse sauna hangt van verschillende factoren af, namelijk de grootte, gewenste aanvangswarmte en of de sauna goed geïsoleerd is. Normaal gesproken wordt rekening gehouden met een opwarmtijd van 25 minuten. Om deze sauna te gebruiken is er de keuze uit een elektrische kachel en uit de klassieke houtbranders. De houtkachel doet er iets langer over, namelijk 30 tot 40 minuten. Een grote plus hierbij is dat er niet eens stroom aan te pas komt, wel is het zo dat een houtkachel alleen gebruikt kan worden bij buiten sauna’s. Op onze blog hoe kun je een sauna verwarmen, geven we hier uitgebreid informatie over.

Opwarmtijd barrelsauna

Een barrelsauna is eigenlijk een traditionele Finse sauna in de vorm van een grote ton. Logisch ook met zo’n naam als barrelsauna. Het grote voordeel van deze sauna is dat hij speciaal gemaakt is om buiten te plaatsen en vanwege de ronde vormen is deze sauna ook sneller opgewarmd dan een ‘vierkante’ sauna. Zoals we eerder al zeiden kan alleen een buiten sauna opgewarmd worden met een houtkachel. Maar in het geval van deze specifieke sauna gaat de opwarmtijd sneller, daarnaast zijn de barrelsauna’s van Saunakoning zijn goed geïsoleerd.

Eenmaal op temperatuur…

Als sauna’s met een elektrische kachel of combi sauna’s eenmaal op temperatuur zijn, verbruiken ze nog maar de helft van de energie. Er zit namelijk een thermostaat in die de temperatuur regelt, de kachel gaat uit wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.

Meer vragen over sauna stroomverbruik?

Je weet nu dat een sauna niet altijd aan hoeft te staan en wat de gemiddelde opwarmtijd is. Heb je meer vragen over sauna stroomverbruik, dan verwijzen we je naar de webpagina stroomvereisten. Natuurlijk kun je ook langskomen in één van onze showrooms of telefonisch contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom