Sauna gebruiken als je reuma hebt. Kan dat?

Het effect van de sauna werkt verlichtend

Wanneer je reuma hebt, is het perfect mogelijk om lekker te genieten van een saunabezoek. Uiteraard moet je geen wonderen verwachten en zal de sauna niet alle reumatische aandoeningen genezen. Echter, de sauna kan wél verlichtend werken. Dat is ook al veel waard! Dankzij de warmte van de sauna kan het bloed beter doorstromen in je lichaam, waardoor stijfheid en pijn in botten, spieren en gewrichten kunnen verminderen.

Tip: om het positieve effect van de warmte van de sauna te ervaren wanneer je reuma hebt, gebruik je het beste een infraroodsauna. Dankzij de warmte van de infraroodsauna zul je gedurende de dag soepelere spieren en gewrichten ervaren. Met name in koude periodes kan een infraroodsauna uitkomst bieden. Mensen met reuma ervaren dan namelijk meer pijn en ongemak.

Infrarood stralers

Wist je dat je als reumapatiënt het beste gebruik kunt maken van kortegolf infraroodstraling? Langegolf infroodstralen geven alleen warmte af, maar dringen in tegenstelling tot kortegolf niet door in de huid. Gevolg? De warmte geeft op korte termijn een fijn gevoel, maar zal de pijn niet verlichten.

Reuma en sauna: waar moet ik goed op letten?

Hoewel het bij gezondheidsklachten als reuma heel verleidelijk is om de warmte van de sauna te ervaren, kan het ook als minder prettig worden ervaren. Heb je bijvoorbeeld een ontsteking in een gewricht of spier, dan kun je beter een keer overslaan. Warmte kan bij een ontsteking namelijk averechts werken, waardoor lichaamsklachten erger kunnen worden. Uiteraard wil je dat voorkomen! Als reumapatiënt is het bovendien belangrijk om vaak en veel water te drinken, ook tijdens een saunabezoek.

Hoewel de sauna een positief effect kan hebben op reumapatiënten, adviseren wij altijd om eerst een huisarts te raadplegen over de do’s en dont’s. Ook niet onbelangrijk: het positieve effect van een (infrarood)sauna is tijdelijk. Regelmatig een saunabezoek inplannen, kan voor sommige mensen helpen om op lange termijn de pijn te verminderen.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom