Stomen in de sauna als je verkouden bent. Go or no go?

Voorkomen is beter dan genezen

Regelmatig in de sauna gaan is een hele goede manier om een verkoudheid te voorkomen. De grote temperatuurverschillen tussen de warme sauna en het afkoelende bad stimuleren de bloedvaten in je huid en de natuurlijke hitteregulatie van je lichaam. Daardoor werken de immuuncellen in je neusholte en keel beter en neemt het aantal witte bloedcellen toe, zodat virussen minder kans hebben zich te verspreiden en je ziek te maken. Bovendien verbetert je weerstand door een saunasessie, doordat het zweten ervoor zorgt dat afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten. Naar de sauna gaan heeft dus een preventieve werking tegen verkoudheid en helpt je bij het opbouwen van weerstand.

Kun je naar de sauna als je verkouden bent?

Als je eenmaal een verkoudheid te pakken hebt, is een bezoekje aan de sauna nog steeds een goed idee. Natuurlijk is het wel aan te raden naar een privé sauna te gaan, zodat je andere sauna-gangers niet aansteekt!

Wanneer je verkouden naar de sauna gaat, komt je lichaam door de hoge temperatuur in een kunstmatige koortsstand. De koorts wordt als het ware nagebootst, waardoor je lichaam extra hard gaat werken om de verkoudheid weg te krijgen. Virussen en infecties kunnen hier niet tegen. Hierdoor kun je je verkoudheid zelfs verkorten en kun je er eerder vanaf zijn.

Heb je al koorts? Ga dan niet in de sauna!

Wanneer je koorts hebt kun je beter wegblijven uit de sauna. Je lichaam is hard aan het werk en de temperatuur is al verhoogd. Overbodige hitte gaat nog moeilijker weg uit je lichaam als je immuunsysteem al hard aan het werk is. Daarnaast kan je bloeddruk gaan schommelen en dit kan teveel zijn voor je hart- en vaatstelsel.

Ben je weer opgeknapt? Dan kun je de sauna weer in

Van een verkoudheid afkomen is eigenlijk een kwestie van uitzieken. Je kunt het beste wachten tot je weer helemaal gezond en fit bent, voordat je weer gaat genieten van de sauna. Als je namelijk te snel weer als vanouds gaat stomen, is je lichaam nog te zwak. Geef het wat tijd om te herstellen en begin dan rustig aan. Maak de eerste sessie niet te heet of te lang. Jij wil immers ontspannen, maar je lichaam ook!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom