Waarom een sauna muts gebruiken?

Waar komt het gebruik van een sauna muts vandaan?

De saunamuts wordt al jaren gebruikt in de Russische sauna, ook wel banya genoemd. Volgens de oude Russische traditie is een sauna hoed of muts een essentieel onderdeel van baden in de sauna. Ook in Finland zitten mensen vaak met een natte muts op in de sauna.

Waar is een sauna muts goed voor?

Waarom dragen Russen en Finnen dan een muts in de sauna? Dat is heel simpel. De muts beschermt je tegen oververhitting. Omdat je in de sauna met hoge temperaturen te maken krijgt, kan je lichaam oververhit raken. Dit kan benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, jeuk of onwel worden als gevolg hebben. Een sauna muts gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, vilt en katoen absorbeert het zweet dat je lichaam produceert. Tegelijkertijd blijft de muts wel gewoon droog aanvoelen. Een sauna muts helpt je lichaam zo om op de juiste temperatuur te blijven. Je hoofd blijft lekker koel en je kunt heerlijk ontspannen. Hierdoor kunnen ook mensen die niet goed tegen hitte kunnen de hoge temperaturen van een sauna beter verdragen. Door de muts ook nog nat te maken stijgt de warmte nog minder snel naar je hoofd.

Van welke sauna voordelen geniet je met een sauna muts?

Een sauna muts maakt het mogelijk om zonder hoofdpijn genieten van de voordelen van een sauna. Je bloedvaten worden opengezet waardoor je bloed beter circuleert. Ook wordt je weerstand hoger door een saunasessie, want het zweten zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten. Je bent dus beter bestand tegen virussen en bacteriën. Ook gaat je autonome zenuwstelsel in de ruststand en komt er veel endorfine vrij. Daardoor ben je heel relaxed en val je ook makkelijker in slaap. Dus als je de volgende keer in een sauna stapt, gebruik dan een sauna muts. Zo kun je langer in de sauna verblijven en ervaar je de voordelen van de sauna nog beter!

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom