Welke houtsoorten zijn geschikt voor welke sauna?

Welke houtsoorten zijn geschikt voor welke sauna?

De keuze voor een sauna aan of in huis zijn eindeloos. Heel fijn natuurlijk, want zo kun je een sauna kiezen die precies past bij jouw wensen. Wist je dat je ook sauna’s op maat kunt krijgen? Dan hoef je in ieder geval geen concessies te doen! Want we kunnen ons namelijk voorstellen dat niet iedere sauna precies heeft wat je zoekt, een sauna volledig op maat biedt uitkomst.

Zo kun je bijvoorbeeld verschillende soorten en kwaliteiten hout gebruiken om jouw sauna helemaal compleet te maken. Welke houtsoorten geschikt zijn voor een sauna leggen we je graag uit in deze blog.

Kwalitatief én duurzaam: FSC-hout

Al het hout dat voor onze sauna’s gebruikt wordt, wordt gekapt in FSC-bossen. Wat houdt dit in? Dat wil zeggen dat de bossen waar ons hout vandaan komt, goed beheerd worden en het kappen van de balans is met de natuur. Na de oogst krijgt het bos de kans om te herstellen en er worden geen bomen gepland, zodat er geen sprake is van ontbossing.

Houtsoorten voor mijn sauna, waar kan ik uit kiezen?

De kwaliteit van het hout van de sauna is erg belangrijk, omdat deze goed tegen extreme hitte moet kunnen. Alle houtsoorten die gebruikt worden voor sauna’s zijn zacht hout. Zacht hout geleidt de warmte namelijk een stuk slechter, waardoor het hout ook bij hele hoge temperaturen goed blijft aanvoelen.  Hieronder geven we aan welke houtsoorten er veel worden gebruikt bij (infrarood)sauna’s en waarvoor dit hout geschikt is.

Abachi hout en Espenhout

Voor de saunabanken wordt vaak Abachi hout gebruikt, omdat deze houtsoort de warmte niet goed geleidt en dus niet snel opwarmt. Abachi hout is noestvrij, geeft geen splinters en heeft een donkergele kleur. Let op: Abachi hout is alleen geschikt voor het interieur.

Ook Espenhout is net als Abachi hout zonder knoesten en harsgang en uiterst geschikt om op te zitten of liggen. Deze witte houtsoort wordt dus ook veel gebruikt voor de banken.

Nordische Fichte

De natuurlijke eigenschappen van deze houtsoort zorgen ervoor dat de grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid geen nadelige effecten hebben op de stabiliteit en levensduur van de sauna.

Red Cedar hout

Red Cedar hout geeft een heerlijke typische saunageur af, werkt anti-bacterieel (heel fijn in een sauna) en kan goed tegen vocht. Bovendien weerkaatst het hout infraroodstraling, dus een veelgebruikte houtsoort voor de infrarood sauna.  Naast een sauna is dit hout ook ideaal te gebruiken voor in een badkamer. Alle Enjoy Life sauna’s van Saunakoning zijn standaard uitgerust met Red Cedar, heerlijk luxe dus!

Hemlock hout

Naast Red Cedar voor de infrarood sauna’s kun je ook kiezen uit Hemlock hout, een naaldhoutsoort uit Canada. Soms ook wel witte cedar genoemd (maar dit bestaat helemaal niet). Hemlock hout heeft een fijne structuur en is vrij van knoesten. Uiterst geschikt voor een infraroodcabine omdat het voor een gelijkmatige warmte afgifte zorgt.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom