Je saunakachel schoonmaken: hoe doe je dat?

Je saunakachel schoonmaken: hoe doe je dat?

Wanneer je een sauna hebt aangeschaft wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Het goed onderhouden en schoonmaken van je sauna is daarvoor enorm belangrijk. Vergeet dan ook zeker niet het belangrijkste element van je sauna; de saunakachel. In deze blog geven we je graag tips hoe je dit het beste aan kunt aanpakken!

Saunastenen schoonmaken

Wanneer je tijdens het opgieten gebruik maakt van water met een geurtje, maar ook als je saunastenen wat langer liggen en er stof op blijft liggen is het een goed idee je saunastenen eens goed onder handen te nemen. Saunastenen gaan namelijk ongeveer een jaar mee, mits je ze schoon houdt. Daarnaast kan stof op je saunastenen zelfs brandbaar zijn. Het schoonmaken van de saunastenen is heel simpel; haal alle stenen uit de kachel en maak ze schoon met in een sopje met groene zeep. Je kunt ze hier even in laten “zwemmen”, maar laat ze wel goed opdrogen voor je ze weer teruglegt in de kachel. Dit is meteen een goed moment om te checken of je saunastenen al toe zijn aan vervanging… Daarover hebben we al een andere blog geschreven.

Elektrische saunakachel

Bij een elektrische saunakachel worden de saunastenen verwarmd door een elektrisch element. Het grote voordeel hiervan is een snelle en gecontroleerde opwarming van je sauna, maar ook is dit type kachel heel gemakkelijk schoon te maken.

Naast het schoonmaken van de saunastenen is het raadzaam de knoppen van de kachel te reinigen. Dit kun je gewoon doen met een sopje.Je kunt dan ook direct de behuizing van de kachel af doen. Een kind kan de was doen!

Houtgestookte saunakachel

Zoals de naam al weggeeft wordt bij dit type sauna de warmte veroorzaakt door het stoken van hout. Het schoonmaken van dit soort kachels is dan ook een tijdrovendere klus dan het schoonmaken van een elektrische saunakachel omdat je hier te maken hebt met as.

Wanneer je begint met het schoonmaken van de saunastenen heb je direct veel meer ruimte om de bij de kachel te kunnen. Begin met het leegmaken van de as lade. Dit kun je gewoon doen met een handveger en blik en vervolgens een sopje. Laat de as lade even goed drogen en ga ondertussen aan de slag met het kachelruitje. Vaak is dit ruitje wat zwart geworden door het roet. Wanneer je niet al te lang wacht met schoonmaken kun je dit meestal gemakkelijk verwijderen met een sopje of glasreiniger. Wanneer je het schoonmaken een keer hebt overgeslagen en het roet wat hardnekkiger is geworden kun je het eventueel ook schoonmaken met wat as. Vaak laat de roet dan wel los! Ook bij dit type kachel kun je het sopje even gebruiken om de buitenkant af te nemen.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom